Pengumuman

PEMAKLUMAN
 

PENGUMUMAN SESI TEMUDUGA BAGI PEMILIH PESERTA
RANCANGAN TANAH KELOMPOK (RTK) BUKIT JIN
DAERAH BERA

Klik pautan untuk melihat senarai nama calon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
HomeSample Data-ArticlesPENDEDAHAN ASAS MENYELAMATKAN DIRI SERTA MANGSA DALAM KURSUS ASAS KEBAKARAN

PENDEDAHAN ASAS MENYELAMATKAN DIRI SERTA MANGSA DALAM KURSUS ASAS KEBAKARAN

BERA - Kakitangan Pejabat Daerah dan Tanah Bera serta JKR Daerah Bera gempar dengan bunyi letupan dan kepulan asap di sekitar kawasan bangunan jabatan masing-masing. Dalam keadaan cemas dan huru-hara, mereka keluar menyelamatkan diri dan seterusnya berkumpul di tempat berkumpul. Sejurus anggota penyelamat tiba kelihatan dua orang mangsa diusung oleh anggota bomba . Seterusnya mangsa berkenaan dihantar ke klinik yang berhampiran dengan menaiki Ambulans APM Daerah Bera. Anggota bomba dengan pantas menggunakan alat pemadam api dan hos bagi memadamkan kebakaran.

Kejadian ini sebenarnya adalah merupakan simulasi dan latihan dalam Kursus Asas Kebakaran anjuran Pejabat Daerah dan Tanah Bera dengan kerjasama Jabatan Bomba dan Penyelamat Daerah Bera.

Seterusnya Penolong Ketua Bomba dan Penyelamat Daerah Bera, PBK 1 Khairudin Othman memberikan ceramah berkaitan keselamatan kebakaran di Bilik Gerakan, Pejabat Daerah dan Tanah Bera. Dalam slot ini kakitangan terbabit telah diberi taklimat berkaitan sistem pencegahan kebakaran, pelan pengungsian bangunan.

“Diharap taklimat ini dapat memberi pengetahuan berkaitan sistem pencegahan kebakaran serta cara mengendalikan keselamatan bangunan kepada peserta kursus ini,” katanya.

Pada slot seterusnya peserta kursus telah diberi pendedahan bagi menguruskan mangsa kebakaran serta diberi tunjuk ajar memberi bantuan kecemasan melalui simulasi yang dikendalikan oleh wakil daripada Balai Bomba dan Penyelamat Daerah Temerloh.

“Orang ramai takut untuk memberi bantuan sekiranya berlaku kecemasan kerana tidak ada pengetahuan bagi menguruskan mangsa. Taklimat ini penting bagi orang ramai bagi mendapatkan pendedahan yang berkaitan bantuan kecemasan” katanya.

Penolong Pegawai Daerah merangkap Setiausaha Jawatankuasa Keselamatan PDT Bera, Mohd Hafiizh Ismail berkata, tujuan diadakan kursus ini adalah bagi memberi pendedahan kepada kakitangan jabatan terbabit mengenai cara-cara dan kaedah asas menyelamatkan diri, orang ramai serta mangsa sekiranya berlaku kebakaran.

“ Kursus ini merupakan agenda tahunan di jabatan ini dan dapat memberi manfaat kepada kakitangan di kedua-dua jabatan terbabit,” katanya.

Awan Tag

Ikuti Kami

 

fb youtube w3c 
blog mobile

 

QR-Code

Tarikh Kemaskini

  • :: Tuesday 04 April 2017::

Alamat Kami

Pejabat Daerah dan Tanah Bera
28200 Bandar Bera
Pahang Darul Makmur.
Tel   : 09-2553109
Fax  : 09-2553444
emel  : pdbera@pahang[dot]gov[dot]my

Pautan Agensi

1malaysiapcbintegritijpa
pmomampumalaysiapemudah
spasprmygovMobilemsc1

 

Bilangan Pelawat

981364
Hari IniHari Ini127
SemalamSemalam186
Minggu IniMinggu Ini127
Bulan IniBulan Ini7775
KeseluruhanKeseluruhan981364
Go to top